ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!
Грип птиці — висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.
Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.
Шляхи передачі та розповсюдження
Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.
Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.
Клінічні ознаки
Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.
Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно
Здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів.
З метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці.
На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду.
Дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території).
Утримувати птахів різних видів окремо.
Виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами.
Не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці.
Проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням.
Корма для птиці зберігати в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів та ін.).
Забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах.
Проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці.
Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом.
Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках).
Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.
Як люди заражуються вірусами пташиного грипу
Інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці.
Факторами ризику є також забій, обробка тушок та приготування інфікованої домашньої птиці до споживання.
Зараження відбувається шляхом попадання вірусу на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів при диханні або через забруднені руки.
Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини не встановлена.
В групі ризику люди, які безпосередньо працюють на птахофермах і ринках живої птиці.
Що потрібно робити, щоб не заразитись вірусами пташиного грипу
Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни: не контактувати з птицею без особливої необхідності;
Після контакту з птицею слід вимити руки з милом і прийняти душ;
Утриматися від прийняття в їжу м’яса птиці і яєць;
У разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи;
Після перебування на території, яка може бути зараженою (ферми, ринки, задні двори, на яких утримується птиця), необхідно ретельно вимити одяг та взуття із застосуванням дезінфектанту, вимити з милом руки, прийняти душ. Систематично вимірювати температуру тіла. У разі погіршення самопочуття негайно звертайтесь до лікаря.