Рекомендації для операторів ринку щодо зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів.
Рекомендації для операторів ринку щодо зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів.
Наразі в регіонах України все частіше виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання, що, в свою чергу, впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів.
Постійні відключення електроенергії є проблемними для багатьох виробників харчових продуктів, адже йде мова про збереження роботи підприємства та забезпечення умов виробництва, а це - зберігання сировини, дотримання технологічних процесів, зберігання готової продукції, тощо.
З огляду на ситуацію, яка складається через віялові відключення систем енергопостачання, рекомендуємо операторам ринку:
- розробили додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
- при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
- забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
- забезпечити лабораторний контроль готової продукції;
- по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії;
- для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції провести її перерозподіл по різних складах;
- запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих відключень електроенергії;
- переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.
Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.