A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Проєкт Рішення "Про затвердження Положення про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дніст

Дата: 21.08.2023 14:48
Кількість переглядів: 249

 

 

                                                              УКРАЇНА                                            ПРОЄКТ
ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ РАЙОН

МОЛОГІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

__________СЕСІЯ VIII СКЛИКАННЯ

 

 

04 серпня 2023 року                                 село Молога                                                      ____-VIII

 

РІШЕННЯ

Про затвердження Положення про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області

З метою правового врегулювання відносин щодо виявлення, взяття на облік, збереження, використання безхазяйного майна та відумерлої спадщини, впорядкування механізму його виявлення, відповідно ст. ст. 335, 1277 Цивільного Кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», керуючись ст. 26, ч.1 ст. 59, ч.1 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Мологівська сільська рада

ВИРІШИЛА:

     1. Затвердити Положення про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради (Додаток 1).

    2. Затвердити склад постійно діючої комісії щодо встановлення факту визнання майна безхазяйним або відумерлої спадщини (Додаток 2).

    3. Депутатам Мологівської сільської ради, фізичним особам, комунальним підприємствам та юридичним особам доводити до відома Мологівської сільської ради про факти виявлення безхазяйного майна, власник якого невідомий.

   4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту.

 

 

Сільський голова:                                                                                                   Олег НІМАЧУК

 

Проєкт рішення підготовлений головним спеціалістом-юристом сільської ради – Ольга БЕРЕЖНА

 

 

 

 

Додаток № 1

до рішення Мологівської сільської ради

від _______№____-VIII

Положення

про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області

І. Загальні положення

   1.1. Положення про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області (далі за текстом - Положення) розроблено відповідно до Цивільного кодексу України, Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про місцеве самоврядування в Україні».

   1.2. Метою цього Положення є врегулювання відносин щодо виявлення, взяття на облік, збереження та використання нерухомого майна, яке є безхазяйним та відумерлої спадщини.

   1.3. Уповноважений орган – Мологівська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області

   1.4.Терміни, які використовуються у даному Положенні:

Безхазяйне нерухоме майно - це річ, яка не має власника або власник якої невідомий;

відумерлою є спадщина - визнана як така на підставі встановлення судом існування (чи не існування) кількох юридичних фактів (окрім, самого факту смерті спадкодавця, такими фактами можуть бути: відсутність спадкоємців за заповітом та законом, усунення спадкоємців від спадщини тощо) та виконання відповідним органом місцевого самоврядування необхідних процедурних (процесуальних) дій, спрямованих на набуття територіальною громадою прав та обов’язків померлої особи.

нерухоме майно - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

руйнування - повне знищення об'єкта, що унеможливлює його подальшу експлуатацію.

зберігачі - підприємства, установи, організації всіх форм власності, фізичні особи, фізичні особи - підприємці, з якими уповноважений орган  уклав договір про зберігання безхазяйного майна.

 

ІІ. Виявлення та взяття на облік безхазяйного майна та відумерлої спадщини

    2.1. Фізичні та юридичні особи, які виявили на території населених пунктів Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області безхазяйне майно, повинні повідомити про це майно уповноважений орган.

   2.2. Після надходження повідомлення про наявність безхазяйного майна чи відумерлої спадщини, уповноважений орган вживає заходи щодо встановлення можливих власників майна шляхом звернення з відповідними запитами до органів реєстрації актів цивільного стану, нотаріату, відділу державної реєстрації, органів Національної поліції та до інших установ.

   2.3. Інформація про це може надходити у вигляді заяв сусідів, акту опитування мешканців сусідніх домоволодінь та іншої інформації. При встановленні факту заволодіння таким майном особами без належних правових підстав, інформація про це з підтверджуючими документами негайно надається уповноваженому органу та правоохоронним органам.

    2.4. Уповноваженим органом за наявності інформації про відумерлу спадщину направляються запити до компетентних установ з метою виявлення спадкоємців та правонаступників або їх відсутності:

- до відділу реєстрації актів цивільного стану - для підтвердження факту смерті;

- до реєстраційної служби - щодо наявності державної реєстрації права власності на нерухомий об'єкт;

- в органи нотаріату – для отримання інформації щодо відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття;

- у разі потреби до інших органів.

   2.5. При підготовці заходів щодо взяття на облік безхазяйного майна або відумерлої спадщини постійно діюча комісія щодо встановлення факту визнання майна безхазяйним або відумерлою спадщиною на території Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області (далі за текстом Комісія) здійснює обстеження виявленого майна.

В акті обстеження, складеному комісією, зазначається:

- адреса та технічний стан об'єкта;

-можливість використання об’єкта згідно із його функціональним призначенням, для об’єктів житлового фонду – придатність для проживання;

- пропозиції стосовно подальшої експлуатації об'єкта;

- інші питання.

   2.6. В разі встановлення факту непридатності для проживання об'єкта, що перебував у житловому фонді, висувається пропозиція про подальше використання такого приміщення як нежитлового.

   2.7. Якщо право власності на виявлене майно не зареєстроване або власник такого майна невідомий, взяття на облік безхазяйного майна здійснюється за заявою уповноваженого органу органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, на підставі акту обстеження, складеного комісією, затвердженого рішенням Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.  

   2.8. За заявою Уповноваженого органу на підставі акту обстеження комісії, затвердженого рішенням Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, проводиться технічна інвентаризація нерухомого майна.

   2.9. Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна суб’єкт державної реєстрації видає інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

   2.10.Уповноважений орган після отримання інформаційної довідки протягом десяти робочих днів розміщує оголошення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна у друкованих засобах масової інформації.

   2.11. Зняття з обліку безхазяйного нерухомого майна здійснюються за зверненням його власника відповідно до вимог чинного законодавства.

   2.12. Про зняття з обліку безхазяйного нерухомого майна суб’єкт державної реєстрації письмово повідомляє уповноважений орган.

   2.13. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйного майна уповноважений орган  звертається до суду із заявою щодо передачі майна у комунальну власність Мологівської сільської ради на підставі ст. 335 ЦК України.

   2.14. Якщо після спливу одного року з часу відкриття спадщини спадкоємці не будуть виявлені, уповноважений орган звертається до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою та передачу майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області на підставі ст. 1277 ЦК України.

ІІІ. Прийняття безхазяйного майна та відумерлої спадщини до комунальної власності Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області

3.1. Після ухвалення рішення суду про передачу безхазяйного нерухомого майна та відумерлої

спадщини у комунальну власність Мологівської сільської ради уповноважений орган готує на чергову сесію відповідний проект рішення.

   3.2. Після прийняття безхазяйного нерухомого майна та відумерлої спадщини до комунальної власності уповноважений орган здійснює реєстрацію права власності на нерухоме майно за Мологівською сільською радою.

   3.3. Всі витрати, пов'язані з державною реєстрацією права комунальної власності, оплата послуг стосовно взяття на облік, проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта, експертної оцінки об'єкта нерухомого майна здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

ІV. Використання безхазяйного нерухомого майна та об'єктів відумерлої спадщини під час перебування їх на обліку

   4.1. Якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання або догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, відповідно до вимог статті 1283 Цивільного Кодексу України уповноважений орган  за повідомленням підприємств, установ, організацій, громадян, або на підставі рішення суду про оголошення фізичної особи померлою чи за своєю власною ініціативою вживає заходів до охорони спадкового майна.

   4.2. Уповноважений орган для забезпечення зберігання нерухомого майна може залучати комунальні підприємства, установи та організації.

   4.3. Обов'язок щодо зберігання взятого на облік безхазяйного нерухомого майна та відумерлої спадщини покладається на уповноважений орган, а також суб'єктів господарювання незалежно від форми власності.

   4.4. Особа, яка прийняла на зберігання та використання безхазяйне нерухоме майно або відумерлу спадщину, несе відповідальність за зберігання такої речі з моменту підписання акту  приймання-передачі. Уповноважений орган має право проводити перевірку умов зберігання та використання зазначеного майна, як шляхом подання письмових запитів, так і шляхом перевірок (огляду) безпосередньо такого майна.

   4.5. Витрати, пов'язані з утриманням майна, несе зберігач, з яким укладено відповідний договір.

   4.6. У випадках, коли до закінчення встановленого законом річного терміну з дня взяття майна на облік з'явиться його власник, майно повертається власникові після відшкодування ним витрат, пов'язаних з виявленням, оцінкою і зберіганням цього майна.

   4.7. Повернення майна власникові провадиться після проведення уповноваженим органом відповідної перевірки та підтвердження права власності заявника на це майно.

    4.8. Протягом одного року з моменту взяття на облік нерухомого безхазяйного майна або відумерлої спадщини, що відноситься до житлового фонду, до моменту визначення його власника дозволяється надавати це житло у користування іншим особам, згідно з договором оренди відповідно до вимог чинного законодавства України з умовою, що у випадку виявлення власника майна таке користування повинно бути припинене протягом 3-х діб.

    4.9. Передача нерухомого безхазяйного майна або майна відумерлої спадщини (житловий фонд) у тимчасове користування фізичним особам здійснюється на підставі  рішення сесії Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

  4.10.Відповідальність за належне утримання та збереження майна покладається на осіб, яким це майно передається у тимчасове користування.

    4.11. Поліпшення об'єкта, переданого у тимчасове користування, здійснені під час знаходження його на обліку, уповноваженим органом  не відшкодовуються.

V. Використання нерухомого майна переданого до комунальної власності

Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області

    5.1. Володіння, користування і розпорядження майном уповноважений орган здійснює відповідно до статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з моменту державної реєстрації права комунальної власності на об'єкти нерухомого майна.

    5.2. Після реєстрації права комунальної власності на об’єкти безхазяйного майна або відумерлої спадщини уповноважений орган повідомляє фізичну або юридичну особу, з якою укладено договір про збереження чи тимчасове користування об’єктом, що обліковується як безхазяйне нерухоме майно або відумерла спадщина, про розірвання договору.

   5.3. Особа, з якою було укладено договір тимчасового користування майном, що перебувало на обліку як безхазяйне чи відумерла спадщина, при переході права власності на це майно до уповноваженого органу не набуває переваг при його приватизації (найму чи оренді).

  5.4. Питання подальшого використання об’єктів безхазяйного майна та відумерлої  спадщини вирішується уповноваженим органом на підставі відповідного рішення Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

   5.5. Після державної реєстрації права комунальної власності на об’єкти житлового фонду уповноважений орган за необхідності вчиняє заходи щодо подальшого розподілу житла.

   5.6. Об’єкти житлового фонду відповідно до ст.5 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» передані за рішенням суду до комунальної власності можуть бути використані для формування житлового фонду соціального призначення або надаватися громадянам, що перебувають на квартирному обліку для поліпшення житлових умов.

   5.7. Якщо згідно з рішенням суду відповідно до ст.362 Цивільного Кодексу України, в комунальну власність Мологівської сільської ради  передано частину житлового будинку, на сесії Мологівської сільської ради може бути розглянути питання щодо можливості її викупу власниками суміжних частин цього будинку за їх бажанням, ціна визначається незалежною експертною оцінкою. В окремих випадках уповноважений орган відповідно до вимог Житлового Кодексу України може розглянути питання щодо надання їм у користування зазначеної частини будинку.

   5.8. Спори щодо передачі безхазяйного майна та відумерлої спадщини у комунальну власність Мологівської сільської ради та подальшого відчуження цих об’єктів вирішуються згідно з вимогами чинного законодавства України у судовому поряду.

   5.9. Питання щодо внесення змін та доповнень до цього Положення у випадку прийняття законодавчих актів, в результаті яких може виникнути неузгодженість окремих положень з чинним законодавством вирішуються на пленарному засіданні Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до Положення

АКТ № ___

обстеження об’єкта нерухомості

 

«____»________________року                                                                         ______________

 

        Постійно діюча комісія щодо встановлення факту визнання майна безхазяйним або відумерлої спадщини, яка діє на підставі рішення Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від ____№ _____ та Положення про порядок виявлення, взяття на облік, збереження та використання безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою та прийняття такого майна у комунальну власність Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області у складі:


Голова комісії

Секретар комісії

Члени комісії

 

здійснила обстеження об’єкта безхазяйного нерухомого майна/об’єктів відумерлої спадщини,  яке знаходиться на території Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області за адресою: ___________________________.

 

За результатами обстеження встановлено, що за адресою: _____________________________ знаходиться об’єкт безхазяйного нерухомого майна/об’єкт відумерлої спадщини.

Характеристика об’єкта нерухомості, опис його технічного стану, можливість використання об’єкта згідно із його функціональним призначенням, для об’єктів житлового фонду – придатність для проживання

____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________

 

Пропозиції комісії стосовно подальшої експлуатації об'єкта:

____________________________________________________________________

 

 Зазначене безхазяйне нерухоме майно передано на зберігання (в разі потреби) ___________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ___________________________________________________________

 

Цей акт складено у ________ примірниках.

 

Голова Комісії _______________ __________________

Секретар Комісії _______________ __________________

Члени Комісії _______________ __________________

 

 

 

 

Журнал обліку виявленого безхазяйного нерухомого майна

 

№ з/п

Найменування нерухомого майна

Адреса

ПІБ власника

(якщо відомо)

Дата народження та смерті (при наявності таких відомостей)

Протокол Комісії

(дата)

Дата взяття на облік безхазяйного нерухомого майна

(інформаційна Довідка)

Дата розміщення оголошення в ЗМІ

Дата звернення до суду

Рішення суду

(дата, зміст рішення)

Рішення сесії

(дата, зміст)

 

 

 

Додаток 2

до рішення Мологівської ради

від _____ року № ______-VIIІ

 

Склад

постійно діючої комісії щодо встановлення факту визнання майна безхазяйним або відумерлою спадщиною

 

 

Голова комісії:  Сільський голова

 

 

Секретар комісії:  Секретар сільської ради

 

________________________________

 

Члени комісії:

  • Керуюча справами-секретар виконкому;
  • Головний спеціаліст-юрист сільської ради;
  • Начальник фінансового управління;
  • Спеціаліст з земельних питань сільської ради;
  • Голова постійної комісії  з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь