Повідомлення RASFF: виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походження Гондурасу)Bacillus cereus в соусах з Нідерландів (виробник: Lekkerkerker food, Nethelands)
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення від 10 жовтня 2023 року № 2023.6874 стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (країна походження Гондурас), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України.
Хлорпірифос – це хімічна речовина з класу фосфорорганічних сполук, яка широко використовується в сільському господарстві, в практиці медичної, санітарної та побутової дезінсекції для боротьби з шкідливими синантропними комахами.
За всіх шляхів впливу на організм людини токсичні ефекти можуть розвиватись впродовж 12 годин і проявлятися блідністю шкіряних покровів, пітливістю, нудотою, блювотою, діареєю, спазмами черевної порожнини, головним болем, запамороченням, болем в очах, лакримацією, слиновиділенням тощо. При цьому вплив на центральну нервову систему проявляється некогерентністю, порушенням мови, рефлексів, слабкістю, втомою, скороченням м’язів, тремором і, зрештою — паралічем кінцівок та дихальних м’язів. У важких випадках може також виникати мимовільна дефекація або сечовиділення, порушення психічного стану, аритмія, втрата свідомості, конвульсії та кома.
Деталі повідомлення RASFF можна переглянути на офіційній сторінці RASFF Portal Європейської Комісії (https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search
).