Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Правила поведінки при виникненні пожежі

Дата: 12.12.2023 10:32
Кількість переглядів: 141

Пам'ятка щодо дій населення при виникненні пожежі

До основних причин виникнення пожеж належать:

  • необережне поводження з вогнем;
  • порушення правил обладнання та експлуатації електроустановок;
  • порушення правил обладнання та експлуатації печей;
  • пустощі дітей з вогнем;
  • підпали;
  • несправність виробничого обладнання.

У підсобних спорудах, офісних, виробничих і житлових будинках завжди існує ймовірність загоряння. Пожежа в будинку може швидко охопити досить великі площі при наявності в ньому швидкогорючих рідин і твердих горючих матеріалів. У газифікованих спорудах існує ймовірність вибуху з подальшим поширенням полум`я. Часто виникнення пожежі обумовлюється необережним поводженням з нагрівальними приладами або горючими матеріалами.

Розглянемо далі, як запобігти і локалізувати загоряння.

Ознаки запалення

Про займання, в першу чергу, свідчать характерний запах перегрітих речовин і легкий, спочатку майже непомітний, а згодом все більш згущується і дратівливо впливає на очі - дим. При перевантаженні електричних проводів починається їх нагрівання. Про це свідчить характерний запах гуми. Потім ізоляція на проводах запалюється, тліє або горить. Вогонь перекидається на розташовані в безпосередній близькості предмети. Разом з появою запаху палаючої гуми світло може згаснути або горіти в половину потужності. Якщо в приміщенні встановлена добра вентиляційна система чи відкриті вікна, двері, то люди, що знаходяться в сусідніх кімнатах, можуть дізнатися про початок пожежі по потріскування дерева. Горіння сажі в трубі проявляється звуком і смолистим запахом.

Перші дії при пожежі

Знання наведених вище ознак запалення дозволяє своєчасно виявити і ліквідувати вогнище. Однак буває так, що вогонь вже почав поширюватися, і усунути його самостійно неможливо. Практично всі знають, що при пожежі дзвонити потрібно, в першу чергу, по телефону 01. Необхідно розуміти, що чим швидше на місці опиняться рятувальники, тим швидше буде локалізовано пожежу. Це, в свою чергу, дозволить уберегти майно і життя людей під час пожежі. Дзвонити також потрібно в "швидку допомогу". У квартирі, охопленої вогнем, можуть перебувати тварини, люди, в тому числі і діти. Їм може знадобитися лікарська допомога. Пожежних слід викликати і в тому випадку, якщо джерело загоряння встановити не представляється можливим, а ознаки запалення досить очевидні.

Поведінка до приїзду рятувальників

Порядок дій при пожежі наступний:

  1. По можливості щільно закрити вікна і двері в приміщенні, де почалося запалення.
  2. Закласти щілини за допомогою мокрої тканини.
  3. Відключити електроенергію та газ.
  4. На обличчя прикласти мокру тканину і переміщатися максимально близько до підлоги (там накопичується менше диму).                                                                                                                                                                                   
  5. Необхідно пам`ятати, що, злякавшись вогню, діти можуть ховатися в шафах або під ліжками, і не відгукуватись на незнайомі голоси. Тому необхідно перевірити всі затишні місця. Перед тим як відкрити двері в приміщення, що горить, необхідно доторкнутися до неї зворотною стороною руки. Якщо полотно тепле, відкривати двері не варто, так як за нею вогонь.

Евакуація під час пожежі повинна здійснюватися без паніки. В першу чергу необхідно вивести з палаючого будинку або квартири дітей і літніх людей, тварин. Вибирати слід найбільш безпечний шлях до виходу. Під час події не варто користуватися ліфтами. Спуск необхідно здійснювати виключно по сходах. Після того як приїдуть пожежники, слід додержувати їх вказівки. У будівлю або квартиру можна буде повернутися тільки тоді, коли рятувальники скажуть, що небезпека минула.

Якщо вогонь перекрив вихід

Який в такому випадку порядок дій?

При пожежі, в якому вогонь поширився так, що відрізав шлях до виходу, необхідно попрямувати в найдальшу від загоряння кімнату. По дорозі слід щільно закрити всі двері. Далі, опинившись в приміщенні, не охопленому вогнем, потрібно відкрити вікно і постаратися привернути до себе увагу. Крики про допомогу почують перехожі і викличуть рятувальників. Якщо ж квартира знаходиться невисоко, можна вибратися з неї через вікно. Дії під час пожежі в цьому випадку полягають у наступному:

  1. Вилізти вперед ногами, руками тримаючись за вікно.
  2. Опустити тіло, наблизившись наскільки можна близько до землі.
  3. Стрибнути вниз.

Рекомендації при виклику рятувальників

Слід пам`ятати про те, що правильно організовані дії під час пожежі дозволять в максимально короткий термін впоратися з ситуацією. При виклику рятувальників слід повідомити оператору повну інформацію про подію. Це дозволить в найкоротші терміни сконцентрувати у місця пожежі необхідні кошти і сили. Повідомивши про об`єкт, в якому виникло загоряння, його адресу, додатково слід вказати зовнішні ознаки запалення, наявність зручного проїзду, ймовірність загрози життю, чи знаходяться в приміщенні люди. У таких надзвичайних ситуаціях діє правило. Відповідно до нього, той, хто викликав рятувальників, повинен їх зустріти і вказати їм найкоротший шлях до місця загоряння.

План евакуації при пожежі

Досить часто загоряння трапляється вночі. У темний час доби дії при пожежі значно ускладнені. Однак вибратися з приміщення, в якому сталася пожежа, буде легше, якщо попередньо розробити схему виходу. Розробляючи план евакуації при пожежі, необхідно врахувати наступне:

  1. Передбачуваний шлях до виходу з палаючого приміщення і будівлі не має перешкод, на підлоговому покритті відсутні нерівності, на яких хтось може спіткнутися.
  2. Якщо існують складності з пересуванням (наприклад, інвалідність), необхідно, щоб кімната знаходилася або на першому поверсі, або як можна ближче до виходу.
  3. Якщо хто-небудь з проживаючих в квартирі потребує допомоги при переміщенні, біля ліжка має бути якийсь оповіщаючий пристрій (дзвінок або телефон).

Як запобігти загорянню?

Як вище було сказано, займання може статися вночі. Профілактика пожеж передбачає наступні заходи, які необхідно виконати ввечері:

  1. Провести відключення електроприладів, не призначених для постійної роботи.
  2. Переконатися, що в квартирі немає тліючих сигарет (якщо хтось курить).
  3. Відключити газове обладнання.
  4. Встановити огородження біля джерел відкритого вогню (каміна або печі).
  5. Відключити тимчасові нагрівачі.

Ліквідація запалення самостійно

Своїми силами можна погасити тільки невеликий вогонь, який не встиг поширитися в приміщенні. Дії під час пожежі, який тільки-но розпочався, досить прості. Справитися із загорянням можна водою. Однак не можна поливати нею електроприлади і проводку під напругою. Необхідно дотримуватися правил безпеки під час пожежі. Такі предмети можна накрити товстою ковдрою або покривалом. Також займання можна погасити землею або піском. Якщо вжиті заходи не допомогли, а вогонь став поширюватися, слід негайно покинути приміщення. Ні в якому разі не можна ховатися в задимленій квартирі в шафі або під ліжком.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь