A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Гостра реакція на стрес. Як допомогти якщо поруч немає фахівця

Дата: 12.02.2024 12:59
Кількість переглядів: 31

Возможно, это изображение текст

 

Щойно стає відомо про постраждалих через ворожі обстріли, на допомогу поспішають рятувальники, медики, а також психологи, готові надати допомогу тим, хто зазнав гострої реакції на стрес.

Якщо ви прагнете допомогти постраждалому і бачите поруч спеціаліста — кличте на допомогу. Якщо ж саме в цю мить психолога поруч немає, а людина впадає в ступор, плаче, тремтить чи втрачає самоконтроль — знадобляться базові знання першої психологічної допомоги.

Певні прояви гострої реакції на стрес потребують чітких дій.

Згадуємо сьогодні, як можна допомогти людині до прибуття спеціаліста.

#тияк?

Возможно, это изображение текст «гостра реакция на стрес може проявлятися y вигляда: ступору безпорадност рухового збудження arpeciï нервового тремтння плачу истерики»

Возможно, это изображение текст

Возможно, это изображение текст

Возможно, это изображение текст «якщо людина перезбуджена за можливост обмежте кi̇лъксть людей навколо або знайдть тихе мсце. говорить спокийно про вi̇дчуття людини (<<ти хочеш утекти, сховатися?"). He сперечайтеся, уникайте фраз i3 часткою <<не">, що стосуються небажаних дий (<<не бжи", <<не махай руками>>). у такому станi̇ людина може заподяти шкоду собі та иншим. рухове збудження зазвичай тривае недовго може змнитися нервовим тремтнням, плачем, a також агресивною поведнкою.»

Возможно, это изображение текст «якщо людина проявляе агресю зведть до мнмуму кi̇лъксть оточуючих. дайте людини можливсть <випустити пару" виговоритися, побити подушку тощо. запропонуйте людини виконати фзичну вправу або Ð доручеть роботу, пов'язану 3 високим фзичним навантаженням (лише якщо це буде безпечно для вс.х) демонструйте доброзичливсть, навть якщо ви не згодно 3 людиною. намагайтеся "розрядити>> обстановку жартами. якщо не надати допомогу вчасно, це може призвести до небезпечних наслдкв: через зниження контролю над своею поведнкою людина може вдаватися до необдуманих дей, завдати калцтва собі чи иншим.»

Возможно, это изображение текст «якщо людина тремтить запитайте, чи людини не холодно. якщо HI, попередьте ii, що хочете допомогти i пояснть 一 для цього потрбно власноруч посилити тремтння. 3 дозволу людини вi̇зьмi̇ть ii за плече й сильно, різко потрясить протягом 10-15 секунд. у цей час розмовляйте 3 людиною, аби вона не сприйняла ваш дё, як напад на неï. не обймайте людину, не вкривайте ковдрою, не заспокоюйте не вимагайте, аби вона себе опанувала.»

Возможно, это изображение текст «якщо людина плаче He залишайте ii саму. пдтримайте на вербальному т.лесному рівнях. попросить дозволу вi̇зьмi̇ть ii за руку. покладить руку на плече або спину. погладьте по голов. вислухайте людину дайте й можливсть виплакатися виговоритися виплеснути горе, страх, образу. покажить, що слухаете навть простими <<ага", <<так", кивайте головою. не ставте запитань, не кажить, що розумете людину, не давайте порад. краще скажить <<я вi̇дчуваю, як усередини вас усе стискаеться>>.»

Возможно, это изображение текст «якщо y людини истерика попросить "глядачв"> пти, створить спокйну атмосферу. якщо це безпечно, лишться 3 людиною наодинц. станьте до стни, повернить людину до себе обличчям спробуйте зосередити ii увагу на собі. зробить якусь несподвану дðю, яка сильно здивуе. наприклад, скажить, нехай людина пдставить руки, щоб ви налили тй води. самі Ð хутко змочить людино руки й обличчя. говорить iз людиною короткими фразами, впевненим спонукальним тоном (<випий води>, "умийся">).»

Возможно, это иллюстрация (текст «псля стерики настае занепад сил. допоможить людин ссти, дайте теплого чаю або покладить ii спати. спостеригайте за станом людини не можна залишати саму, адже вона може заподяти шкоду собі чи оточуючим.»)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь