A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Основні положення щодо праці неповнолітніх українців

Дата: 13.03.2024 09:03
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Кодекс законів про працю України та інші нормативні акти врегульовано питання праці неповнолітніх в Україні, встановлено певні обов'язкові умови та обмеження для захисту прав та інтересів неповнолітніх працівників.

Вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу, становить 16 років. Діти, які досягли 15-річного віку, можуть прийматися на роботу, що не завдає шкоди їх здоров’ю і навчанню, за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків.

Неповнолітні, які працюють повинні мати можливість продовжувати навчання і відвідувати навчальні заклади у відповідністю до Закону України "Про загальну середню освіту".

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Неповнолітні приймаються на роботу лише після проходження попереднього медичного огляду. Надалі, до досягнення ними 21 року, вони щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. На час проходження медичного огляду зберігається середня заробітна плата.

При укладанні трудового договору з неповнолітнім обов’язкова письмова форма трудового договору.

Тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою. Для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень. Неповнолітніі не можуть працювати у нічний час (з 22:00 до 6:00).

Оплата праці неповнолітніх повинна відбуватися відповідно до встановлених норм та правил. Неповнолітні хоча й працюють менше, проте зарплату отримують як дорослі при повній тривалості робочого часу. Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, відбувається пропорційно відпрацьованому часу або від виробітку.

Неповнолітні працівники мають право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день. Щорічна відпустка надається в будь-який зручний для них час у повному обсязі без необхідності відпрацьовувати півроку безперервної роботи. Учні й студенти також можуть брати додаткові оплачувані відпустки для складання іспитів, так само як інші працівники. При наданні відпустки для неповнолітніх враховуються особливості їхнього графіка роботи та навчання.

Ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років протягом робочого року забороняється. Заміна неповнолітнім всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Гарантії щодо праці неповнолітніх зберігаються і під час воєнного стану.

Також важливо зазначити, що неповнолітній працівник має право на захист своїх трудових прав та інтересів. Якщо він вважає, що його права порушені, він має право звернутися до комісії по трудових спорах роботодавця, а у разі незгоди з рішенням комісії (або її відсутності), - із позовом до суду (це може бути здійснено особисто, через представника (батьків, опікуна) або через адвоката).

Нагадуємо, що при розгляді позовів про стягнення заробітної плати та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин позивачі звільняються від сплати судового збору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь