Мологівська сільська рада об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Заборона на риболовлю 2024: що відомо?

Дата: 12.06.2024 13:33
Кількість переглядів: 74

 

Фото без опису

Період нересту дуже важливий, тому щороку у весняно-літній період в Україні запроваджуються певні обмеження на вилов риби у водоймах. Заборону на риболовлю під час нересту вводять, щоб зберегти рибні запаси.

Риболовля у цей період дозволяється лише з берега та за межами нерестовищ, заборонено промислове рибальство та підводне полювання. Також забороняється пересування вздовж водоймів на транспортних засобах та моторних суднах. Винятком є судна, що належать органам рибоохорони та іншим уповноваженим державним органам.

Отже, забороняється вилов у такі періоди

  • у період нересту, за виключенням добування (вилову) водних біоресурсів на не заборонених органами рибоохорони ділянках рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) гачковими знаряддями (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега
  • добування (вилову) раків у період їх линьки і виношування ними ікри

Заборона добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах у визначені строки під час нересту зазвичай триває з 1 квітня по 30 червня, але дати відрізняються, залежно від місця вилову. До 30 червня триває заборона й на вилов раків.

На період нересту у Дунаї заборона діє 45 діб, на придатковій системі української ділянки ріки, включаючи озеро Сасик - 60 діб. У річці Дністер в Одеській області та плавневих озерах з 15 квітня до 15 червня. У Дніпрі - від місця впадання у Дніпровський лиман до забороненого простору колишньої Каховської ГЕС із притокою Інгулець від гирла до с. Велика Олександрівка - з 10 квітня до 15 червня. Південний Буг від впадання у Бузький лиман до с. Голоскове - з 5 квітня до 25 травня. Річка Інгул - від гирла до північної межі с. Розанівка - з 1 квітня до 30 червня.

У лиманах:

  • у Дніпровському, Бузькому і Березанському лимані - з 5 квітня до 5 червня
  • у Тилігульському, Григоріївському (Малому Аджаликському), Дофінівському (Великому Аджаликському), Шаболатському (Будацькому), Сухому і Тузловських - з 1 травня до 15 червня
  • Хаджибейському - з 15 квітня до 15 червня
  • Дністровському з прилеглими плавнями - з 15 квітня до 31 липня
  • Дніпровському по всій акваторії - з 5 квітня до 5 червня, а на ділянці від нижньої межі Дніпровсько-Хуторського лабазу - у півторакілометровій прибережній зоні, включаючи придаткову систему - до 15 червня

У Кучурганському водосховищі та всіх придністровських озерах - з 15 квітня до 15 червня.

В озерах і гирлах лиманів, які з’єднують озера і лимани з морем, і перед гирлами з боку моря та лиманів - на відстані 500 м в обидва боки від гирла - з 1 квітня до 31 серпня.

У всіх інших водоймах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, не вказаних у цих Правилах - з 1 квітня до 30 червня.

У всіх внутрішніх водоймах Автономної Республіки Крим - з 1 квітня до 31 травня.

Басейн Азовського моря - на період нересту в усіх річках з їх придатковими системами - з 1 квітня до 31 травня (на щуки - з 15 лютого до 31 березня).

У всіх водосховищах, а також в озерах Волинської і Рівненської областей - з 1 квітня до 10 червня.

У річках, притоках і озерах Закарпатської області - з 25 березня до 15 травня.

У Дністрі з усіма притоками - з 1 квітня до 10 червня.

У всіх інших річках та їх кореневих водах - з 1 квітня до 20 травня, а в придаткових - з 1 квітня до 30 червня.

У водосховищах:

  • у Київському - від греблі насосної станції р. Ірпінь на відстані 3 км в обидва боки і вглиб водосховища - з 1 листопада до 30 червня
  • у Кременчуцькому - з 1 листопада до кінця весняної заборони
  • у Дніпровському - з 1 березня до 31 серпня (на вилов на деяких ділянках)
  • Карачунівське - з 1 квітня до 31 серпня (на вилов на деяких ділянках)

За риболовлю під час нересту накладають штраф в розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеження (позбавлення) волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

При цьому важливо врахувати, що добова норма вилову риби становить 3 кг + одна особина, розмір якої перевищує мінімально дозволений для вилову. В іншому випадку порушнику загрожує штраф. Він залежить від виду риби:

  • сом - 5 117 грн
  • сазан (короп) - 3 706 грн
  • судак - 3 587 грн
  • щука - 3 468 грн
  • окунь - 3 162 грн
  • лящ - 1 649 грн
  • лин - 1 598 грн
  • карась сріблястий - 1 581 грн
  • плітки, краснопірки та плоскирки - по 1 564 грн

Закликаємо громадян бути відповідальними і дотримуватися Правил рибальства, також реагувати на факти браконьєрства. Якщо ви стали свідком правопорушення на воді, просимо невідкладно повідомляти за телефоном "Гарячої лінії" Держрибагентства 0-800-50-52-50. Адже від того, як пройде нерестова кампанія, залежить кількість риби в наших водоймах!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь